Case #58 - Bila perkataan sudah terlepas


Apabila seseorang menimbulkan banyak isu-isu, kita perlu berfikiran terbuka mengenainya, mencari apa yang kami panggil sesuatu 'perumpamaan' dalam Gestalt - topik tertentu yang mempunyai tenaga yang terkini .

Apa yang menjadi fokus pada Trevor adalah berkaitan dengan kehidupannya sekarang. Dia mempunyai kepercayaan rohani yang kuat, dan pada masa lalu pernah terfikirkan ingin menjadi seorang sami. Pada masa ini, dia berada dalam perkahwinan yang kedua, dengan seorang anak, dan amat komited kepadanya. Walau bagaimanapun, dia selalu resah. Kekutuban lain yang muncul dalam kehidupan keluarganya adalah 'gunung itu' . Sambil kami menerokai ini, ia menjadi jelas bahawa mereka mewakili panggilan alam, kehidupan biasa, memeluk sepohon pokok, berasa berhubung dengan bumi, masa untuk amalan rohani. Dalam Gestalt kami amat berminat dengan polariti, terutamanya apabila mereka 'berpecah' . Kami bekerja dengan meningkatkan kesedaran dan pemilikan kedua-dua pihak.

Jadi saya menerokai perasaannya pada kedua-dua belah pihak - hidup keluarganya, dan panggilan gunung itu. Dia menerima pilihannya untuk memulakan keluarga yang lain , namun dia terus-menerus berasa tidak puas hati, resah. Ia menjadi jelas bahawa dia belum berdamai sepenuhnya dengan dirinya dengan kehidupan yang dipilihnya- dia hanyalah sebahagian dalamnya, dan sebahagian lagi hatinya dengan mimpi yang lain.

Saya menghabiskan masa dengan dia, menyatakan kepadanya betapa saya memahami keinginannya, dan telah mengalami versi saya yang tersendiri pada masa lalu. Kenyataan seumpama ini adalah penting dalam Gestalt - bukan sebagai teknik empati, tetapi sebagai kenyataan yang tulen dalam perkongsian kemanusiaan.

Saya berkongsi tentang perasaan saya sendiri mengenai kerohanian, alam semula jadi, kehidupan kekeluargaan, kehilangan imej saya untuk menjadi seorang sami. Kami berasa sedih dalam diam dalam untuk beberapa minit. Tiada apa-apa yang perlu dikatakan. Saya tidak dapat membantunya; dia telah membuat pilihannya, dan inilah akibatnya. Ia bukanlah baik mahupun buruk. Ia adalah kedua-duanya; menyakitkan dan menyeronokkan. Kerugian dan keuntungan. Tiada jalan penyelesaian, tiada masalah untuk diselesaikan, tiada penterjemahan yang mendalam untuk berkomunikasi. Hanya pemahaman.

Kemudian , sesuatu beralih dalam diam untuk kami berdua. Dia mengucapkan terima kasih kepada saya. Itu sudah mencukupi. Ada kalanya dalam terapi kita bercakap, membantu, menerokai. Dan ada kalanya kita hanya menerima dengan apa yang sedia ada. Untuk menemani seseorang itu dimana tiada jalan penyelesaian;konklusi. Pengalaman itu adalah secara emosinya adalah mendalam, dan kami berdua terasa amat terharu. Trevor merasakan amat difahami dan dipenuhi. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther