Case #59 - Keinginan untuk perjumpaan


Selepas proses berkumpulan Trevor mendapat berhubung dengan beberapa kesedihan yang mendalam. Saya telah memberikan latihan dalam kumpulan untuk secara kreatifnya meneroka pencerobohan. Peserta menghadapi antara satu sama lain , dan menolak antara satu sama lain dengan tangan mereka. Arahan ini adalah untuk memenuhi kedudukan yang sama, dimana bermakna orang yang lebih kuat perlu memodulasi diri mereka sendiri.

Trevor adalah yang terkuat dalam kumpulan itu. Dalam melakukan ini dengan lelaki lain, dia menjadi lebih berdaya saingan, dan menolak lebih kuat, mennyebabkan orang yang satu lagi tersandung ke belakang. Selepas itu, saya mengatakan kepadanya bahawa jemputan saya adalah untuk mencari jalan untuk perjumpaan, dan bukanlah untuk menguasai.

Dia kelihatan sedih. Saya mengakui itu, kerana kekuatannya, dia jarang memenuhi keinginannya dalam kehidupan. Ini bergema dengan Trevor , dan menyentuhnya secara mendalam. Saya bertanyakan padanya apa yang dia rasa - marah di tangannya , kesedihan di dalam hatinya. Jadi saya mencadangkan eksperimen - kami berdiri, dia menolak saya dengan tangannya, dan berasa marah di tangannya . Kemudian saya menghentikannya, dan menjemputnya untuk merasai kesedihan dalam hatinya, sambil saya memelukinya. Kami mengulangi itu beberapa kali.

Ini membolehkannya berasa dipenuhi dalam kedua-dua cara. Sambil kami melakukan ini, dia memanggil ' papa ' ... jelaslah ini berkaitan dengan hubungannya dengan bapanya. Bagaimanapun kami tidak perlu mendalaminya pada peringkat ini, kerana tumpuan adalah pada perjumpaan interpersonal pada masa ini, dan pengalaman yang penuh dengan perasaan.

Dia berkata 'Saya telah mencari-cari seorang guru selama ini.' Saya mencadangkan bahawa sebenarnya, dia sedang mencari untuk dipenuhi. Ini dinamakan dinamik dengan cara yang dia boleh memeberikan beberapa input, dan bukannya bergantung pada saya membekalkan kepenuhan itu. Kami berpelukan. Dia mengangkat saya dari tanah. Kemudian saya mengangkatnya dari tanah. Dia menyambar saya dan memutarkan saya beberapa kali. Saya melakukan perkara yang sama kepadanya.

Dia berasa amat berpuas hati- perjumpaan yang telah lama dinantikannya. Sudah tentu, ahli terapi yanglain mungkin tidak dapat bertemu secara fizikal dengan cara ini, namun, selalunya bermungkinan untuk mencari jalan untuk dipenuhi - ini adalah intipati Gestalt . Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther