Case #6 - Disiplin dan Kebebasan


Trevor berumur 33 tahun. Beliau membesar di India bersama dengan ibunya. ; bapanya tidak diceritakan. Beliau telah dihantar ke sekolah alternatif , di mana terdapat banyak kebebasan untuk pelajar, tetapi tidak banyak panduan.

Beliau datang ke Australia seawal usia beliau 20 tahun , dan berpesta keras, dan bekerja dengan lebih keras. Semasa membesar, ibunya sentiasa bekerja; beliau jarang berselisih dengan ibunya , walaupun mereka tinggal di rumah yang sama. Ibunya datang ke Australia 5 tahun yang lalu , dan membeli sebuah rumah , di mana anaknya tinggal sekarang.Ibunya cuba untuk mengembalikan masa yang telah hilang - mereka menghabiskan lebih banyak masa bersama-sama sekarang daripada sewaktu beliau membesar.

Trevor bijak, kacak , orang kepercayaan, tetapi sukar untuk mendapatkan perempuan, atau sekurang-kurangnya mempunyai hubungan jangka panjang. Terdapat banyak isu yang perlu ditangani. Salah satu pusat adalah sokongan vs kebebasan. Trevor telah membesar dengan kebebasan yang , sama ada di sekolah atau di rumah, tetapi tidak banyak struktur, atau sokongan.

Jadi saya membawa perkara ini ke dalam sesi itu sendiri. Saya mencadangkan saya melakonkan salah satu watak daripada guru-gurunya di sekolah. Pertama sekali saya memainkan peranan seorang guru yang memberi banyak kebebasan, dan memeriksa perasaan beliau . Ia merupakan satu pengalaman yang biasa untuk dia - keseronokan mempunyai kebebasan, tetapi pada masa yang sama, rasa kehilangan . Kemudian saya bermain watak guru yang beliau tidak ada: bukan sahaja memberinya struktur yang jelas, tetapi juga memberinya galakan.

Ini membuatkan beliau menangis , dan kebimbangan yang mendasari beliau berkurangan. Pada masa yang sama, beliau berasa tidak janggal , dan beliau merasakan terdapat keiginan memberontak. Seterusnya kami bertukar peranan. Saya menjadi dirinya, dan dia menjadi guru yang memberikan sokongan dan menetapkan struktur. Ini adalah sangat menyeronokkan untuk beliau. Dia berasa lebih kukuh dan stabil

Ini menubuhkan beberapa tema yang kami pergi dengan lebih mendalam : struktur, sokongan, galakan , kebimbangan dan pemberontakan. Saya meminta beliau untuk mengenal pasti tempat-tempat di dalam badan di mana dia merasakan setiap pengalaman ini . Saya kemudian bertanya kepada beliau untuk menggambarkan setiap unsur. Saya memberikan kerja rumah melukis beberapa unsur ini. Dia datang kembali pada minggu yang berikut dengan kesedaran utama - dia tidak mampu untuk membawa bersama-sama kawasan yang berasingan - struktur telah ditetapkan untuk bekerja, kebebasan untuk berpesta , dan keinginannya untuk peningkatan membawa kepada sejenis sikap yang suka memanipulasi dalam hubungan .

Sebagai kesedaran beliau meningkat setiap kawasan, dia mampu untuk mula mengintegrasikan aspek-aspek berasingan diri. Melalui proses ini kami menggunakan eksperimen Gestalt untuk mewujudkan dan bermain dengan aspek yang berbeza diri, kami membawa pengalaman lalu ke masa kini , kami mencipta pengalaman baru bagi meningkatkan kesedaran , dan kami mengenalpasti pengalaman ini dari segi sensasi badan . Kami menggunakan proses kreatif seni untuk meningkatkan kesedaran dengan lebih terperinci , dan hubungan terapeutik untuk menyediakan tempat yang selamat untuk membawa semua ini ke dalam dialog. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther