Case #7 - Si pemberi dan guli


Chang Chang berumur dalam lingkungan 50 tahun . Beliau merupakan seorang yang sangat baik. Malah , dia sangat penyayang terhadap orang di sekeliling beliau. Tetapi dia mendedahkan bahawa dia tidak gembira dalam perkahwinannya. Dia tidak merasakan kehidupannya indah , dia berasa sunyi.

Ternyata bahawa walaupun dia mempunyai rakan-rakan, banyak hubungan sosial, dan juga disenangi ramai , dia masih berasa sedih dan kesepian . Saya berpindah ke mod dialogical directly dengan dia. Saya memberitahunya - Saya berasa sangat selesa di hadapan anda. Saya rasa anda seorang yang pemaaf, dan banyak ruang bagi saya untuk menjadi diri saya sendiri , dan anda akan menerima saya seadanya . Beliau bersetuju – itu adalah bagaimana dia terhadap orang ramai .

Saya memberitahunya betapa saya menyukai perasaan ini - seperti berada dalam keadaan selamat. Dia mengangguk dan berkata bahawa adalahia penting bagi diri beliau. Saya memberitahunya bagaimana saya boleh bayangkan mengambil kesempatan daripada perasaan ini - daripada bisikan terhadap beliau , atau bersandar ke atas beliau , atau menerima kehangatan beliau. Sebagai ahli terapi, ia adalah sedikit sukar bagi saya untuk kekal dalam kedudukan kuasa atau sebagai seorang profesional, atau memberikan kepada beliau , kerana saya dapat merasakan keperluan saya sendiri yang timbul dalam menghadapi kemurahan hati beliau.

Dia mengangguk - dia boleh mengetahui semua ini , walaupun ia sukar digambarkan dalam perkataan yang jelas . Saya juga menyatakan perasaan saya agak tidak selesa dalam aspek yang sukar untuk ditentukan . Dia hanya mahu memberi , dan dia mempunyai banyak untuk memberi. Tetapi dia benar-benar boleh menerima. Bolehkah dia menerima sesuatu daripada saya? Air matanya mengalir. Beliau mengatakan bahawa ia adalah sukar. Saya juga berasa terharu dengan ketika ini. Kami terdiam dengan keadaan emosi tersebut, dalam diam, untuk seketika.

Tetapi dia tidak mampu mengambil apa-apa daripada saya. Dia hampir dipaksa untuk memberi. Ia tidak seimbang . Jadi sayamelakukan eksperimen gestalt . Saya dapati beberapa guli kaca yang cantik di dalam bilik, dan meletakkanya di atas tangan saya . Saya berkata, saya akan memberikan anda guli kaca, satu demi satu . Saya mahu anda untuk benar-benar menerima mereka dari saya, seolah-olah anda menerima hadiah. Beliau bersetuju , dan kami lakukan ini. Dengan perlahan-lahan saya melihat beliau , dan memastikan beliau benar-benar menerima daripada saya. Dia goyah, kelemahan beliau muncul, dia menangis semasa beliau mengambil setiap guli kaca.

Beliau berkata ia adalah kali pertama dia ingat untuk masa yang lama beliau benar-benar mengambil sesuatu dari orang lain. Dia selalu si pemberi , dan itu bagaimana dia mendapat identiti beliau. Tetapi itu akhirnya menjadi tidak bermakna, kerana aliran itu bukan dua hala , dan hubungan tergantung sebagai hasilnya. Oleh itu kesunyian beliau, walaupun beliau sendiri mengakui dan mempunyai ramai kawan.

Di sini saya menggunakan pengalaman saya sendiri dalam dialog. Daripada bercakap tentang sepanjang hayat beliau, kami membawanya ke masa kini , dan percubaan itu antara kita. Jadi pengalaman barunya mungkin , kerana saya telah melabur diri saya sama seperti dia. Saya membawa kesedaran ke dalam transaksi hubungan yang biasanya automatik dan keluar dari kesedaran. Dengan membawa pengalaman saya sendiri dalam (bukan penghakiman ), dia boleh menerimanya, dan terbuka untuk sesuatu yang berbeza Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther