Case #9 - Penyelesaian adalah dengan tidak memberikan penyelesaian


Jane mempunyai satu anak lelaki remaja. Dia sedang mengalami kesusahan mendorong dia , dan konflik tentang sama ada menekan dia tentang sihat di sekolah, atau memberinya menjarakkan untuk mencari tahapnya sendiri. Dia menghabiskan banyak masa di internet. Dia bertanya saya untuk nasihat, untuk rumusan , dan untuk bimbingan.

Sudah tentu , terdapat satu sebahagian dari saya yang akan gembira memberi nasihat keibubapaan dia - lagipun , saya menaikkan 5 anak. Terdapat mempunyai banyak pendapat saya mempunyai kira-kira apa mungkin dapat membantu. Bagaimanapun , saya merosot jemputan dia , dan fokus sebaliknya di perasaan-perasaan dia apabila dia memberitahu saya tentang keadaan. Dia melompat sekitar - mengenang satu pengalaman positif di kelas keibubapaan, meramalkan barang bukan berjalan dengan cukup baik untuk anak lelaki dia. Nya sukar untuk menyimpan dia di hadiah, dengan saya , dan dengan perasaan-perasaan dia.

Saya bercerita beberapa perasaan saya apabila menaikkan remaja-remaja saya. Itu mewujudkan sedikit ruang untuk dia membuka dan bercerita menjadi cemas dan kala. Tetapi ketika melakukan demikian, dia senyum. Saya mengulas tentang apa saya melihat dan apa saya mendengar , dan tanya dia betapa perbezaan itu untuk dia. Dia bercakap tentang mencuba untuk memakai satu wajah ceria, daripada sentiasa dirunsingkannya dan muram. Bagi darjah ini kerja untuk dia. Tetapi persembahan ketegangan dia bahawa ia juga tidak bekerja cukup.

Jadi saya terus menumpukan pada hadiah, di pengalaman dia , dan bercerita kesukaran-kesukaran saya sendiri pada waktu anak-anak saya menjadi umur itu. Sedikit demi sedikit, dia membenarkan dirinya rasa lebih. Saya tanya dia bernafas lebih dengan dalam. Dia laporan keliru. Saya mencadangkan bahawa daripada menawarkan penyelesaian dia keluar dari tempat hilang ini, saya tinggal dengan dia di situ untuk seketika. Saya mencadangkan satu minit , di mana kami kedua-duanya bersama di tempat itu. Dia meringankan , dan kemudian mula rasa satu kemesraan dalaman. Saya perhatikan tangan dia di sebelah perut dia, sekitar tulang rusuk. Saya membawa kesedaran dia kepada perkara ini. Biasanya dia rasa kebimbangan dan ketegangan dalam perut dia. Sekarang dia rasa kemesraan. Saya menjemput dia bernafas ini di lebih lengkap.

Sekarang dia rasa lebih dengan dalam , dan kemudian mula menangis. Dia pembukaan hadir dengan perasaan-perasaan lebih dalam dia. Kedua-dua kesedihan dan kemesraan ialah hadir. Ini ialah titik integrasi.

Akhirnya, saya menawarkannya prinsip keibubapaan saya mengetahui bahawa sangat berguna kepada saya. Sekarang dia boleh menerima ia dari satu tempat heartedness terbuka, daripada sebagai satu idea intelektual. Pentingnya di sini adalah daripada masuk dengan penyelesaian itu dia asyik mahukan (dan asyik melaporkan bahawa yang lain telah memberi dia), saya kekal rintangan dia dia, menjemput dia tinggal dengan hadiah, kekal dengannya dalam lostnessnya, yang membenarkan dia menjadi lebih lengkap dengan dirinya di tempat itu. Fokus secara hubungan daripada kelakuan. Dicatat oleh:  Steve Vinay Gunther